Povestea mea

Adevarul despre DJ si viata de noapte

Urmează să vă spun o poveste cat se poate de adevărata despre ce înseamna sa fii disc jockey. De mic copil îmi doream să ajung artist și să pun muzică la petreceri. Era un hobby ascuns despre care nu vorbeam cu nimeni. Am ales să fac asta pentru ca riscam sa nu fiu luat în serios. Pe la 16-17 ani, mergeam la discoteca din localitatea unde m-am născut și eram fascinat de muzica tare și plină de bass. Încercam să mai trag cate o privire prin pupitru dar eram zburat imediat de „băieții buni”.  Timpul a trecut iar prin anul 2008, la 22 de ani, am hotărât cu mai multi prieteni să facem o trupa de dj. O trupă care trebuia să iasă în evidentă prin faptul că melodiile erau mixate de patru dj în același timp. Fiecare avea misiunea lui și părea un proiect de succes. In perioada respectivă activam sub numele de Quad Project iar eu ma ocupam de evenimente și de management. Eram axați pe muzica house necomerciala și eram apreciați pentru asta. Aveam o pagina web unde postam afișele cu următoarele evenimente, mix-urile din club și emisiunile înregistrate la radio. Ca manager îmi era foarte greu sa ii țin uniți pentru ca unul era mai bun ca celalalt și tot asa. Cu timpul au apărut probleme de disponibilitate și am fost nevoit sa învăț și eu sa pun muzica pentru a tine locul celor care nu puteau ajunge la evenimente. In acest proces de învățare i-am avut alături pe DJ Land, DJ Andy și Nedelcu Constantin. Ei mi-au pus la dispoziție echipamentul necesar și mi-au livrat câteva trucuri de mixat. Au durat câteva luni bune pana când am înțeles ce făcea fiecare buton în parte. Încet, încet mi-am făcut o mapa cu ceva track-uri și am trecut la treaba cu numele de Dj Mike Maiden. Explicația numelui meu de „artist” este una foarte simpla. Mike pentru ca ma numesc Mihai iar Maiden a venit de la numele unei firme Iron Gates la care atunci eram administrator. Iron Gates, Iron Maiden și de aici DJ Mike Maiden.

Prin 2009 ajunsesem sa punem în majoritatea cluburilor din orașul Piatra Neamț și ne cam plafonasem. Orașul era mic și fără prea multe posibilități iar după mai multe discuții am considerat ca e mai bine ca fiecare sa meargă mai departe pe cont propriu. După aceste schimbări mi-am propus sa ajung unul din cei mai bun dj locali. Eram foarte atent cu publicul iar piesele selectate erau pe măsură. Au urmat nopți memorabile iar genul de muzica pe care îl abordam prindea tot mai mult. Zâmbeam de fiecare data când vedeam oamenii în culmea fericirii și eram bucuros ca pot sa le ofer eu această stare. In nopțile petrecute prin cluburi am văzut vrute și nevrute, iar pe „sub nasul” meu au trecut multe. Educația părinților a jucat un rol important și mi-am văzut mai departe de muzica. In februarie 2010 criza economică se aprofundase iar firma la care eram administrator nu mai mergea chiar atât de bine. Am hotărât sa iau o pauză și împreună cu un prieten am plecat în Dublin. Acolo am început sa învăț de unul singur producție muzicală și am scos câteva piese cu ajutorul programului Reason. Mai încercasem și acasă dar nu aveam răbdarea sa merg mai departe și să termin proiectele. Timpul trecea și îmi era tot mai dor de pupitru și de atmosfera din club. Am încercat să găsesc câteva cluburi acolo dar era foarte greu sa intri dacă nu erai membru al unei agenții de booking. M-am întors acasă în luna iunie, mi-am adunat gândurile și am continuat cu producția. Vacanta în Irlanda îmi prinsese bine și eram mult mai focusat ca producător. A existat și un motiv pentru care m-am apucat de făcut muzica deși nu aveam nici un studiu în acest domeniu. Un amic care nu credea ca o sa ajung sa mixez vreodată mi-a zis asa mai sec într-o seara „Un DJ adevărat nu trece de pe o piesa pe alta și atât”. Mi-a cam dat peste nas dar în același timp m-a și provocat și ii mulțumesc pentru asta. M-am ambiționat și împreună cu prieten drag am lansat câteva piese pe Beatport, iTunes si Juno Download. Pentru mine a fost o realizare sa îmi vad numele pe acele site-uri atât de importante. Producția muzicala implică cunoștințe și fără puțin sprijin ar fi fost în zadar. Iți pui tot felul de întrebări de genul: „Ce soft sa folosesc ?” sau ce e ala VST ? Trebuie sa fii curios și puțin perseverent ca sa le poți înțelege pe toate. Dacă tot suntem la acest capitol va invit sa ascultați o melodie din acea perioada făcând click aici.

Prietena mea de atunci care ulterior mi-a devenit soție a rămas însărcinata și nu puteam sa mai petrec atât de mult timp cu muzica dată tare. Nu de alta dar îl deranja pe bebe și nu era deloc ok. Am continuat sa produc muzica în caști și totul era perfect pana când am început sa am niște amețeli. Am fost la un medic care mi-a recomandat o audiograma. Rezultatul a fost unul cutremurător. Aflasem ca am trauma sonora iar amețelile proveneau din această cauză. M-am supărat foarte tare pentru că urmam un tratament foarte scump și nu aveam voie sa mai merg nici la club. Am fost nevoit sa îmi iau un job și gândul de la tot. Urma sa se nască și bebe și eram într-o deriva. O perioada am început sa ma împac cu ideea și ascultam muzica asa când și când pe boxele de la laptop. Intre timp a venit pe lume și Sara fetita mea iar amețelile începeau sa dispară. Văzând aceasta stare de bine am început iar sa pun muzica dar aveam grija sa ma protejez de sunetele foarte puternice. Ramasem cam în urmă cu muzica dar ușor, ușor am completat colecția de track-uri si am ajuns la zi. Puneam muzica într-un pub care avea sa fie intriga carierei mele muzicale. Acolo am cunoscut multi oameni buni și nebuni. Pe unii ii numesc nebuni pentru ca ori îmi pupau mana pe la petreceri ori îmi cereau șlagăre cu influente „balcanice”. Starea de amețeala ma mai încerca din când în când, chiar și în timpul petrecerilor. Era greu sa zâmbesc publicului și sa fac atmosfera în astfel de situații. Am mers din nou la doctor și am constatat ca acele amețeli combinate cu o stare de sufocare erau de fapt atacuri de panica. Vestea asta iar m-a descurajat și am zis ca de aceasta data voi renunța complet. Era ca un semnal de alarma care îmi spunea ca trebuie sa stau departe de acest stil de viata.

Timp de 6 luni nu am mai făcut nimic iar în luna septembrie 2012 un barman pe care l-am cunoscut în anturajul meu mi-a spus de un concurs organizat de Vodka Absolut. Eram la birou și am cautat mai multe detalii. Trebuia sa fac un remix la o piesă ce aparținea trupei Swedish House Mafia ca sa câștig o pereche de caști sau marele premiu o excursie VIP la Stockholm. M-am înscris, apoi am postat remix-ul pe mai multe rețele de socializare și am așteptat sa câștig căștile. In luna noiembrie a aceluiași an am primit vestea ca voi pleca în Suedia împreuna cu încă doi DJ si ca am câștigat premiul cel mare. De bucurie am uitat de tot ce era rău și nu am mai stat pe gânduri în legătura cu plecarea. A fost o experienta minunata despre care am sa povestesc mai amănunțit într-un alt articol. Întors acasă am primit o propunere din partea celor care au organizat acest concurs. Sa mixez într-un club mare din Bucuresti. Nu am stat prea mult pe gânduri și am acceptat și această oportunitate. Pana sa am acel eveniment am avut ocazia sa cunosc două dansatoare din Bacău cu care am și început o colaborare pe evenimente cu specific brazil. Aveam un program de muzica house cu influente latino și portugheze care prindea foarte bine. M-am gândit ca ar fi perfect sa le iau cu mine la Bucuresti și a fost o idee înțeleaptă.  Era sa rămânem înzăpeziți în drum spre capitală dar a meritat. Petrecerea a fost un succes iar organizatorii au fost foarte mulțumiți.

Ma simțeam mai bine și începusem sa fiu mai selectiv cu evenimentele. Asa aveam timp mai mult de odihnă și pentru familie. Faptul ca am câștigat acest concurs m-a ajutat sa capăt o încredere mai mare în mine și în calitățile mele de producător. Pana la sfârșitul anului 2013 am fost prezent la mai multe deschideri de club și la balurile cele mai importante. Au urmat petreceri prin toată Moldova cu dansatoarele și proiectul brazil. Am început să predau cursuri de dj în particular, să ma ocup de managementul unui club din orașul Piatra Neamț și să am mai multa grija de imaginea mea ca viitor artist.  Acest lucru nu a fost pe placul tuturor și m-am confruntat cu mai multe probleme peste care am trecut în timp. Începutul anului 2014 a venit cu schimbări majore. Simțeam ca ma învârt în cerc și voiam mai mult de la mine. Am încercat sa iau legătura cu mai multe agenții de booking pentru o colaborare însa fără nici un succes. Toate voiau vedete de-a gata și atunci mi-a venit ideea să înființez propria mea agenție. O agenție care să ii sprijine și sa ii promoveze pe dj-ii aflați în situația mea. Fară sa stau prea mult pe gânduri în luna februarie am fondat agenția DJ CONCEPT. Apoi în luna martie am lansat un mesaj online prin care recrutam dj din toată tara. Aceasta acțiune a fost un succes deoarece am primit foarte multe solicitări de colaborare. Erau dj-i care își doreau același lucru ca și mine. In primele două luni am ajuns sa am în agenție peste 30 de dj și să stabilesc un parteneriat cu un post de radio din Bucuresti. Pentru ca totul sa fie perfect în luna aprilie am hotărât ca agenția avea nevoie de o petrecere de lansare. Asa puteam sa ii cunosc personal pe toți dj-ii din agenție și sa ma conving live de calitățile lor. După un brainstorming puternic a venit și rezultatul, mai exact Moldova Fest la Piatra Neamț. Ca mod de organizare evenimentul a fost un succes. Ploaia în schimb și vremea rea ne-au cam dat peste cap deși era luna iunie. Eram bucuros că am dus evenimentul la sfârșit cu bine și ca i-am cunoscut aproape pe toți viitorii artiști. Va voi vorbi despre acest eveniment mai pe larg într-un articol despre organizarea evenimentelor. Dezamăgit puțin de prezenta scăzută a fanilor de muzica electronică, m-am gândit ca e momentul sa închei capitolul muzical în orașul meu.

La numai o lună după eveniment am hotărât sa ma mut în Bucuresti. Am aranjat dinainte cu un prieten sa îmi găsească un job și am plecat fără sa ma uit în urmă. Am lăsat soția și copilul acasă, urmând ca în următoarele două luni sa ii iau cu mine. Ziua avem un job frumos în domeniul marketing-ului online iar seara eram rezident în două cluburi din centrul vechi. In fiecare miercuri ieșeam la fotbal cu colegul meu de apartament iar în serile care îmi mai rămâneau libere ne strângeam la Radio Deea să povestim. O perioada am făcut naveta București – Piatra Neamț săptămânal ca sa îmi vad familia și sa termin cu niște evenimente luate în avans acolo iar după exact doua luni mi-am adus și soția împreună cu copilul. Munceam mult ziua și noaptea mixam ca să mă descurc cu toate cheltuielile pană când am început să dau semne grave de oboseală. Mediul toxic din timpul nopții însoțit de stres și statul la computer m-au adus într-o stare de depresie. Șotia nu înțelegea prin ce trec pentru ca ea nu a fost niciodată în situația mea si nici nu știa să mă sprijine. Spre deosebire de Piatra Neamț, București-ul era plin de asa ziși manageri de club și dj fotomodel. Niște „încurcă-limba” din punctul meu de vedere care mai mult ma deranjau. Le aveam pe ale mele și trebuia să ii mai suport și pe ei prin pupitru. Am pus muzica ca dj rezident doua luni și mi-a ajuns. Hiturile comerciale și cele arabești nu erau de mine și nici nu aveam de gând sa le fac pe plac pentru niște sume infime. Prin intermediul unor cunoștințe am avut ocazia sa merg in locații care se respectau la capitolul muzical iar target-ul meu începuse sa fie cu totul altul.

In luna noiembrie soția mea a luat decizia sa nu mai rămână în Bucuresti din motive diverse iar în decembrie m-am întors și eu. In Piatra Neamț nu mai mergea nimic iar eu nu mai aveam nici un chef. Am avut ocazia sa mixez de revelion dar am refuzat. Îmi doream sa petrec cat mai mult cu timp cu familia pentru ca într-un final ea era cea mai importantă. Intre timp, din lipsă de ocupație, mi-am adus aminte ca în urmă cu câteva luni, când încă eram la Piatra Neamț, ma înscrisesem la un concurs internațional organizat de revista DJ Magazine. Ce sa vezi, avusesem norocul să ajung pană în finală cu un mix în care am pus multa pasiune. Câștigasem promovare și eram bucuros că apărusem în acea revista de top pentru DJ. In luna martie stresul atinsese cote maxime pentru ca nu mai mergea nimic. Simțeam ca ma îmbolnăvesc de nervi și trebuia sa fac ceva. A urmat o cearta cu soția din care a rezultat o separare. La scurt timp această separare s-a transformat în despărțire și asta m-a dat total peste cap. Simțeam ca m-a abandonat toată lumea și nu știam încotro să o apuc. Singura soluție era sa ma întorc înpoi în Bucuresti ca sa îmi vad de viata mai departe.

In luna aprilie m-am înscris într-un ONG care mi-a dat posibilitatea să călătoresc o perioada și să îmi adun gândurile. La întoarcere m-am axat foarte mult pe dezvoltarea mea personala și pe producția muzicala. Împreuna cu prieten care mi-a fost aproape în aceasta perioada, am deschis o firma în domeniul marketingului online care astăzi poartă numele de QUAD PROJECT. A urmat apoi o oportunitate importanta pentru mine, mai exact cea de a mixa la celebrul festival Electric Castle. Simțeam ca toate acțiunile mele prin intermediul agenției și-au arătat într-un final roadele. Am avut multe de învățat în ultimii ani iar evenimentele la care particip astăzi sunt de calitate și asta ma bucura cel mai mult. Am ajuns sa pun muzica în locații în care nu m-as fi gândit vreodată și sa îmi fac prieteni minunați din industria muzicala. Sunt momente în care zâmbesc și îmi aduc aminte cum eram alungat din pupitru atunci când aveam 16 ani. Mi-am depășit cu mult așteptările și am plătit un preț scump. Tot ce îmi doresc este sa devin un super erou pentru fetita mea și ea sa fie mandra de asta. In final vreau sa va mulțumesc ca ați citiți acest articol și încercați sa ii respectați mai mult pe oamenii de la pupitru. Au o poveste, nopți întregi petrecute în club, zile cautând muzică și producând. Acești oameni au investit sume mari de bani, în scule, atestate, licențe și totuși pun muzică pentru voi. Va întrebați de ce o mai fac ? Din dragoste pentru muzică.

Tags :
septembrie 10, 2015